Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Support Team chce rozšířit větrný park u Hrádku n.N., město žádá posudek EIA

28. 03. 2024

U Václavic je už dnes druhý největší větrný park v České republice, který v roce 2017 dokončila společnost JRD Group. Osmdesátimetrové elektrárny s instalovaným výkonem přes 26 megawattů (MW) dodávají ročně do sítě zhruba 60 GWh elektřiny. Podle oznámení záměru by k nim mělo přibýt šest dalších elektráren o výšce gondoly 80 až 90 metrů a s průměrem rotoru až 110 metrů, každá s výkonem dva až 2,2 MW, dohromady až 13,2 MW. Stavět se má na orné půdě.

Záměr investora je podle libereckého magistrátu v souladu s rozvojovými dokumenty ČR i Libereckého kraje, územní plán Hrádku nad Nisou ale takový projekt neumožňuje, a bude třeba schválit jeho změnu. I proto městské zastupitelstvo požaduje posudek EIA. "Zastupitelé rozhodli, že chtějí plnohodnotné posouzení vlivu na přírodu i na obyvatele, kteří v blízkosti elektráren žijí," řekl místostarosta Pavel Farský (Hrádek potřebuje změny!).

Už dnes obyvatelé nedalekých Václavic pociťují negativní dopady vybudovaných větrných elektráren, i proto zastupitelstvo požaduje posouzení z hlediska vlivu hluku na nedalekou zástavbu a na život tamních obyvatel. Podobné stanovisko zastává i Liberecký kraj. "Je také třeba posoudit součet vlivu současných 13 elektráren a těch šesti nových. Posuzovat těch šest samostatně by k obyvatelům, kteří tam žijí, nebylo úplně fér," dodal hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj má s větrnou energetikou dvacetiletou zkušenost. Nejstarším projektem jsou dvě obecní větrné elektrárny v Jindřichovicích pod Smrkem připojené do sítě v roce 2003. Kraji patří v Česku co do počtu elektráren třetí místo, v sedmi lokalitách stojí 31 větrných věží, kromě okolí Hrádku nad Nisou jsou také ve Frýdlantském výběžku. Zařízení s celkovým instalovaným výkonem přes 50 megawattů podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) dodala loni do sítě téměř 111 gigawatthodin elektrické energie. Nové projekty se připravují také na Frýdlantsku a u Brniště na Českolipsku.