Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Proběhl XIX. ročník mezinárodní konference Účetnictví a reporting udržitelného rozvoje zaměřený na téma evropských standardů pro podávání zpráv o udržitelnosti (ESG reporting)

16. 04. 2024

,,ESG reporting je naprosto zásadní pro budoucnost české ekonomiky a naši konkurenceschopnost, oceňuji firmy, které se na zavedení reportingových povinností zodpovědně připravují a myslí na udržitelnost," uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík ve své úvodní zdravici.

Ministerstvo životního prostředí se problematikou environmentálního účetnictví zabývá již od roku 2000. Účetnictví udržitelného rozvoje (ESG reporting) je další etapou vývoje environmentálního účetnictví a rozšiřuje předmět zájmu i na sociální aspekty podnikání a jejich ekonomické souvislosti.

V ranním bloku přednášek XIX. ročníku konference ,,Účetnictví a reporting udržitelného rozvoje", který navázal na řadu předchozích akcí zaměřených na koncept udržitelnosti, se účastníci seznámili se směrnicí CSRD z pohledu Evropské komise i Ministerstva financí. Směrnice CSRD vyžaduje, aby velké podniky a na burze kótované malé a střední podniky, stejně jako mateřské podniky velkých skupin zahrnovaly do své výroční zprávy informace o dopadech podniku na otázky udržitelnosti včetně toho, jak ovlivňují vývoj podniku, jeho výkonnost a postavení. Tyto informace je zapotřebí ve zprávách uvádět v souladu s evropskými standardy pro podávání zpráv o udržitelnosti (ESRS). Kontext tvorby těchto standardů představil člen Sustainability Reporting boardu EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group). Zástupce ČHMÚ dále představil koncept připravovaného metodického a datového portálu pro klimatickém prověřování investic. Polední přednáškový blok se zaměřil na prezentaci vodítek EFRAG pro zásadní metodické principy reportingu, dále byl prezentován vhled do souvislostí mezi ESG reportingem a environmentálním managementem ve firmách ze strany členky EFRAG a rakouské Agentury pro životní prostředí. O své zkušenosti s ESG reportingem se podělila společnost Vodafone a s reportingem dle taxonomie společnost ČEZ. Prezentační blok uzavřela svou prezentací předsedkyně Komise pro udržitelné finance České bankovní asociace.