Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Radnice Bogoty kvůli suchu omezí mytí autobusů, za plýtvání vodou hrozí pokuty

16. 04. 2024

Galán na tiskové konferenci oznámil, že autobusy veřejné dopravy se zvenčí budou umývat jen jednou týdně, ačkoliv dosud procházely očistou denně. Z hygienických důvodů se ale každý den budou i nadále dezinfikovat vnitřní prostory autobusů, dodal starosta.

Majitelům aut, kteří by svá vozidla myli v ulicích nebo lidem, kteří by jinak plýtvali vodou, Galán pohrozil zavedením pokuty až do výše 300 dolarů (7100 Kč).

"Začali jsme omezovat spotřebu vody, ale před dosažením cílů nás stále ještě čeká dlouhá cesta," uvedl Galán. "Spotřebu (vody) budeme snižovat nejen přídělovým systémem, ale také změnou našeho chování," dodal starosta.

Nedostatek dešťů a neobvyklá vedra způsobily, že kolumbijské nádrže vysychají alarmujícím tempem. Nádrž Chuza, součást systému, který zajišťuje přibližně 70 procent vody v hlavním městě, je naplněna na méně než 17 procent. Podle starosty je to nejnižší hodnota za posledních 40 let.

Odborníci tento problém částečně spojují se současným meteorologickým jevem El Niňo, v němž obvykle dochází ke zvýšení globálních teplot. Za hlavní příčinu sucha je považována také změna klimatu, rychlá urbanizace a špatná infrastruktura.

S nedostatkem vody se v posledních letech potýkalo také hlavní město Mexika a metropole Uruguaye Montevideo.