Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Čínský Dongfeng zvažuje v Itálii stavbu závodu s kapacitou až 100.000 aut ročně

16. 04. 2024

"Itálie je jedním z největších evropských automobilových trhů a pro čínskou automobilku by místní výroba znamenala možnost zásobovat všechny ostatní země v regionu," řekl Čchien.

Jednání s Římem potvrdil, vláda podle něj v následujících týdnech předloží společnosti Dongfeng návrhy, kde by závod mohl stát. Šéf Stellantisu Carlos Tavares na začátku měsíce varoval před nutností přijmout "nepopulární rozhodnutí", pokud by čínská firma v Itálii vyrábět auta začala.

Dongfeng a Stellantis mají v čínském městě Wu-chan společný podnik, kde se vyrábí vozy Peugeot a Citroën. Čínská automobilka dále v zemi mimo své vozy, například značky Venucia nebo Fengdu, vyrábí auta ve spolupráci s japonskými firmami Honda a Nissan.

Na domácím trhu se Dongfeng dostal pod tlak, protože zájem o vozy se spalovacím motorem klesá. Od vrcholu v roce 2017, kdy automobilka dodala 2,83 milionu aut, její dodávky klesají. Loni firma dodala 1,72 milionu vozů.

"V Itálii můžete využít veškerého silného dědictví, které tato země v automobilovém průmyslu má," konstatoval Čchien. Dongfeng sice podle něj "silně" věří v budoucnost elektromobility, prozatím se ale v případě Itálie bude muset zaměřit na hybridní vozy.

Itálie zaostává za ostatními evropskými zeměmi v zavádění elektrických vozidel. Podle poradenské společnosti AlixPartners tvořily v loňském roce vozy poháněné bateriemi asi čtyři procenta prodejů, což je výrazně méně než evropský průměr, který činí téměř 15 procent.