Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Střet Hampla a Šnobra o windfall tax. Šéf rozpočtové rady nazval akcionáře ČEZ energoaktivistou

19. 04. 2024

Za falešné výroky z úst „šnobrovců“, jak opakovaně ve svém komentáři Hampl označuje zastánce Šnobra a zrušení windfall daně, považuje například tvrzení, že vláda do letošního ledna nemá žádné mimořádné výdaje a neměla by tak vybírat mimořádné příjmy. „Pokud bychom vzali všechny objektivně vykázané a naměřené jednorázové mimořádné náklady státu na energetické intervence, dojdeme téměř k číslu 145 miliard korun,“ oponuje Hampl, který je taktéž minoritním akcionářem ČEZ.

Národní a společná evropská windfall tax podle Hampla vynáší necelých 60 miliard korun, k zaplnění schodku tak chybí minimálně dalších 87 miliard. „Šnobrovci ve svém zaslepení navíc jaksi účelově zapomínají do nákladů přidat třeba výdaje na úsporný tarif či odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje, které ale stát nesl právě a jen kvůli energokrizi,“ píše Hampl. 

„Český stát přitom platil náklady už v roce 2022, což byl nejšílenější krizový rok. Daň mezitím začal vybírat až v roce 2023,“ dodává. Letos tak podle něj nemůže být o správnosti pokračování v této dani z titulu vyrovnání bilance nákladů a výnosů pochyb.