Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

OKD dokončuje modernizaci hřeblového dopravníku v Dole ČSM za 43 milionů korun

24. 04. 2024

Modernizace dopravníku trvala i s výrobou nových součástí přibližně dva měsíce a provedla ji polská firma Famur. Spočívá ve výměně otěrových desek o vyšší tvrdosti, renovaci spojů a úchytů pojezdových ozubnic, opravě úchytů pro mechanizovanou výztuž a ošetření antikorozním nátěrem.

"Hřeblový dopravník bylo nutno zmodernizovat kvůli opotřebení. Nyní bude spolehlivější, což přinese méně prostojů, a tudíž vyšší výkon," uvedl hlavní mechanik OKD Antonín Míra.

Firma nasadí dopravník do porubu (dobývacího prostoru), od nějž si letos slibuje nejlepší výsledek. "Tam bude sloužit šest měsíců, během nichž odtěží více než 140.000 tun uhlí. Poté jej využijeme pro odtěžování rubaniny v dalších porubech," uvedl Míra.

Mechanik Dolu ČSM Roman Fliega uvedl, že dopravníky představují zásadní infrastrukturu dolu. "Kontrolovali jsme proto průběh výroby a obnovy součástí přímo u dodavatele, aby vše bylo dodáno v potřebné kvalitě. Modernizovaný dopravník se nyní po částech transportuje do porubu, kde naši specialisté provedou jeho instalaci," uvedl Fliega, který měl průběh modernizace dopravníku na starosti.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. V minulých letech ale firma těžbu ve většině dolů ukončila, protože se dlouhodobě nevyplácela. Těží se už jen v Dole ČSM, kde OKD plánuje ukončení těžby na přelomu let 2025 a 2026. OKD zaměstnává přibližně 3300 lidí.