Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Obec Mšené-lázně na Litoměřicku chce mít před létem jasno o větrném parku

26. 04. 2024

Vůli vyhlásit referendum zastupitelé sami od sebe nemají. "Občané přinesli petici, kde bylo 217 hlasů, to nestačí. Dali jsme jim ale čas do června. Pokud budou mít 448 potřebných podpisů, vyhlásíme referendum," uvedl Lariš. Mezitím bude obec, kde žije 1800 lidí, shromažďovat informace od investorů. "Zájemců je hodně a my bychom chtěli mít z větrných elektráren užitek. Kvůli emocím, které téma vyvolává, padl i nápad se tím vůbec nezabývat, ale větrníky tady stejně budou, jen ne v katastru obce," řekl starosta.

Vhodná plocha pro stavbu je za obcí Loucká, která pod Mšené-lázně patří, na hranici Ústeckého a Středočeského kraje. Nedaleká obec Jarpice ve Středočeském kraji už se stavbou větrníků souhlasila. "Budeme tak jako tak na větrníky koukat. Neradi bychom promeškali příležitost zvýšit příjmy do rozpočtu," uvedl Lariš. Dodal, že očekává rozvoj větrných parků s ohledem na vládou schválený postup pro vymezování takzvaných akceleračních zón pro výstavbu obnovitelných zdrojů energie. Půjde o oblasti, v nichž bude možné rychlejší povolování stavby solárních nebo větrných elektráren. Příprava a povolení stavby v nich potrvá do 12 měsíců.

Zájem o stavbu větrných elektráren v této oblasti se objevil před 20 lety. Tehdy se proti němu obyvatelé jednoznačně vyslovili.