Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

ČR má souhlas Evropské komise s veřejnou podporou stavby reaktoru v Dukovanech

30. 04. 2024

Komise uvedla, že Česko provedlo úpravy původních podmínek podpory, aby rozptýlilo její obavy z negativních dopadů na trh. Výše podpory vzejde z výsledku tendru. Nový blok v Dukovanech by měl stát v roce 2036, kromě toho vláda zvažuje výstavbu dalších až tří reaktorů.

Uznání podpory umožní podle vlády realizovat samotný projekt. Premiér Petr Fiala připomněl, že stavba nového reaktoru bude největší investicí České republiky v její moderní historii. "Jádro nyní zajišťuje více než třetinu spotřeby v naší zemi a v budoucnosti by to měla být dokonce polovina. Rozvoj jádra posiluje naši energetickou bezpečnost, soběstačnost a také konkurenceschopnost našich firem. Jen s dobrým využitím jádra a obnovitelných zdrojů budeme moci zajistit rozumné ceny energií pro občany i podnikatele," podotkl Fiala v tiskovém prohlášení.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely je rozhodnutí důležité i pro rozvoj jaderné energetiky v celé Evropě. "Jde totiž o první rozhodnutí, které zohledňuje aktualizaci designu evropského trhu s elektřinou, a dá se tedy očekávat, že další jaderné projekty budou při nastavování veřejné podpory vycházet i z našeho modelu,“ uvedl Síkela.

Komise začala plánovanou podporu vyšetřovat v červnu 2022, a to kvůli pochybnostem, zda je tato pomoc v souladu s pravidly Evropské unie. "Úkolem komise je zajistit, aby navrhovaná státní pomoc byla cílená, přiměřená a bez nadměrných dopadů na energetický trh EU. Během našeho vyšetřování Česko původní opatření upravilo a předložilo podstatné závazky. To nám umožnilo pomoc schválit," uvedla v dnešní tiskové zprávě místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová, která má na starosti hospodářskou soutěž.

Ministerstvo průmyslu a obchodu počítá při podpoře stavby bloku v Dukovanech se třemi základními nástroji. Jde o státní půjčku ve formě návratné finanční výpomoci, dále o závazek státu na výkup elektřiny z nového bloku po dobu 40 let za předem určenou cenu, a také o ochranu investora před externími riziky, jako je například změna legislativy nebo politiky. Míra podpory bude podle úřadu odvozena od konečně ceny tendru.

Závazné nabídky na stavbu až čtyř jaderných reaktorů v České republice tento týden podaly francouzská společnost EDF a a jihokorejská KHNP. Detaily nabídek ještě nějakou dobu nebudou veřejné, nyní je bude analyzovat společnost ČEZ. O vítězi tendru i o tom, kolik jaderných bloků se bude v Česku v budoucnu stavět, by se mělo rozhodnout do léta.

Podle dřívějších prohlášení vlády i ČEZ má jeden nový reaktor stát zhruba 160 miliard korun v cenách z roku 2020. Někteří ekonomové v lednu odhadovali, že stavba čtyř reaktorů by mohla vyjít až na dva biliony korun.