Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Dnes je evropský Overshoot day, kdy spotřeba přírodních zdrojů Evropské unie přesahuje to, co Země může obnovit za rok

03. 05. 2024

Při této příležitosti více než 260 organizací občanské společnosti v otevřeném dopise[1] [2] vyzývá hlavy států a vlád, předsedy Komise, Rady a Parlamentu EU, jakož i poslance Evropského parlamentu, aby přijali politický závazek usilovat o klimaticky neutrální ekonomiku s nulovým znečištěním a pozitivním přístupem k přírodě. Je to reakce na bezprecedentní a znepokojivé množství ústupků politiků v posledních měsících, kdy se zelená politika stala nástrojem krátkodobých volebních zisků a populismu.

Občanská společnost konkrétně požaduje:

? prohloubení a urychlení Zelené dohody, a to plnou realizací nedávno dohodnutých cílů a řešením nedostatků v ambicích v oblasti přírody, klimatu a znečištění životního prostředí

? radikální zvýšení veřejných investic do klimatu, životního prostředí a sociální oblasti

? posílení správy EU, demokracie a účinné účasti občanské společnosti.

Naše společnost a hospodářství jsou závislé na tom, co poskytuje příroda - potraviny, voda, vlákno, dřevo, pohlcování uhlíku a půda pro rozvoj infrastruktury. A přestože EU představuje pouze 7 % světové populace, potřebovali bychom tři planety, abychom uspokojili naši poptávku, kdyby všichni na Zemi žili jako Evropané. To je nejen neudržitelné, ale i nezodpovědné.