Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Ceny ropy po zprávě o poklesu zásob benzinu v USA rostou

24. 07. 2024

Kolem 17:40 SELČ cena severomořské ropy Brent rostla o 1,3 procenta na 82,03 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI si připisovala 1,3 procenta a prodávala se za 77,97 dolaru za barel.

Americká vládní agentura pro energetické informace EIA uvedla, že zásoby ropy v USA v minulém týdnu klesly o 3,7 milionu barelů. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali snížení jen o 1,6 milionu barelů. Zásoby benzinu se pak propadly o 5,6 milionu barelů, zatímco analytici čekali pokles jen o 400.000 barelů.

Ceny podporují také lesní požáry v Kanadě. Ty donutily některé producenty omezit těžbu a ohrožují velké množství dodávek.

Trhy zůstávají pod tlakem kvůli pokračujícímu jednání o příměří mezi Izraelem a hnutím Hamás. Příměří by mohlo znamenat stabilizaci dodávek ropy a snížit cenu.

Investoři jsou také nervózní kvůli obavám z ekonomického zpomalení v Číně, které by mohlo snížit poptávku po ropě. Čína je největším dovozcem ropy na světě. Dodávky ropy do Indie pak byly v červnu nejnižší od února. Indie je třetím největším dovozcem a konzumentem ropy na světě.

 

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent září 82,03 81,01
New York - NYMEX WTI září 77,97 76,96