Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Až dvě třetiny Ostravy budou mít ještě dnes opět teplou vodu a třetina i teplo

18. 09. 2024

Dvě třetiny města jsou bez tepla a teplé vody od nedělního večera, kdy firma musela kvůli povodni odstavit teplárnu v Třebovicích. Třetina Ostravy byla bez dodávek tepla už před zatopením elektrárny, protože voda zalila parovody.

"V rámci krizového štábu Veolia Energie jsme našli alternativní řešení pro zásobování části Ostravy teplou vodou. Ještě dnes večer se obnoví dodávky teplé vody pro obyvatele Ostravy-Jihu. Obnovení provizorních dodávek teplé vody do městského obvodu Ostrava-Poruba zatím brání hydraulické problémy, ale na jejich vyřešení intenzivně pracujeme," uvedl ředitel regionu Morava společnosti Veolia Energie Kamil Vrbka.

V Teplárně Přívoz najel do provozu plynový kotel a během odpoledne výkonnostně dosáhl požadovaných parametrů. Vrbka uvedl, že už během dnešního odpoledne tak začaly dodávky teplé vody i tepla proudit do městského centra.

V Elektrárně Třebovice se dnes zaměstnancům podařilo obnovit dodávky elektřiny do areálu pro vlastní spotřebu. "To významně urychlí práce v závodu. V areálu Elektrárny Třebovice aktuálně probíhá odčerpávání vody hasiči na celkem devíti stanovištích (o tři více, než jich bylo v úterý)," uvedla firma.

Vrbka už dříve řekl, že voda v neděli v areálu elektrárny vystoupala výš než při záplavách v roce 1997. "Zásobování teplou vodou pro velkou část Ostravy se i tak povedlo obnovit v řádu dní. Pro srovnání - když se v roce 1997 obnovovaly dodávky, Ostrava na teplou vodu čekala až tři týdny," uvedl Vrbka.

Obyvatelé Krnova na Bruntálsku si na teplou vodu ještě několik dní počkají. "Při zjišťování škod jsme objevili podemleté patky na parovodech. U těch musíme před napuštěním ověřit statiku. I přes tyto komplikace intenzivně pracujeme na tom, abychom byli připraveni odstartovat provoz okamžitě po obnovení dodávek elektřiny. K tomu by mělo, dle slov distributora, dojít do konce tohoto týdne. Pak bychom mohli začít postupně obnovovat dodávky teplé vody pro obyvatele Krnova," uvedl Vrbka. Provozy v Olomouckém kraji včetně Teplárny Přerov fungují bez omezení.