Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Dukovanskou elektrárnu budou tři týdny prověřovat mezinárodní experti MAAE

21. 10. 2024

Mezinárodní odborníci dostali pozvání od české vlády prostřednictvím Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. "Každá taková mise nezávislých a zkušených odborníků je pro nás jedinečnou příležitostí ověřit si správnost nastavených pravidel, postupů a jejich fungování v praxi ve srovnání s nejlepší světovou zkušeností," uvedl ředitel dukovanské elektrárny Roman Havlín.

Účastníci mise se budou seznamovat se stavem zařízení a dodržováním předpisů a postupů, které budou srovnávat s mezinárodními standardy pro provoz jaderných elektráren ve světě. Zaměří se na deset oblastí, například na provoz, údržbu, radiační ochranu, přípravu personálu nebo systém řízení havarijních stavů. Pak zpracují závěrečnou zprávu, kterou předají společnosti ČEZ a Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost.

Experti se podle firmy ČEZ připravovali na prověrku několik měsíců. Předcházela jí návštěva dvou zástupců odborného týmu v Dukovanech loni na podzim a letošní mise OSART v Temelíně. Dukovanskou elektrárnu také agentura MAAE pravidelně využívá pro zácvik svých inspektorů.

Česko má šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dukovany loni vyrobily 14,3 TWh elektřiny, Temelín překonal 16 TWh. První dukovanský blok je od půli srpna podle plánu odstavený, elektřinu by měl znovu začít dodávat koncem tohoto týdne. Zbylé tři bloky Dukovan jsou v provozu.

ČEZ připravuje v Dukovanech stavbu dvou nových bloků. Vítězem tendru na jejich dodání je korejská společnost KHNP. Smlouva by měla být podepsaná v příštím roce.