Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Dotaci na výměnu kotlů v Praze získá dalších 19 lidí, rozdělí si 3,22 milionu Kč

21. 10. 2024

Naposledy magistrát rozděloval peníze, známé jako kotlíkové dotace, letos v únoru, kdy devět žadatelů dostalo dohromady 1,52 milionu korun.

Z tzv. páté výzvy dostanou lidé od úřadu buď 130.000 nebo 180.000 korun, a to podle toho, jaký zdroj tepla si chtějí nechat nainstalovat. V případě instalace kotle na biomasu se samočinnou dodávkou paliva dostanou první uvedenou částku, tu vyšší potom pokud si plánují namontovat tepelné čerpadlo.

Projekt je zaměřený na vlastníky rodinných domů, bytů nebo trvale obývaných staveb původně určených pro rekreaci, kteří k vytápění stále používají ekologicky nevyhovující kotel na pevná paliva a spadají do skupiny nízkopříjmových domácností.

V Praze podle hrubého odhadu magistrátu stále zbývá asi 800 až 900 kotlů první a druhé emisní třídy, jejichž provoz bude od září v Česku zakázán. Magistrát od října 2020 vyhláškou zakázal v těchto kotlech topení uhlím, uhelnými briketami a koksem. Výměnu kotlů hlavní město podporuje dotacemi od roku 1994, od roku 2016 i evropskými penězi prostřednictvím výše zmíněných kotlíkových dotací.