Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Unikátní výzkumné centrum CEETe při VŠB-TUO s technologiemi od Schneider Electric slaví rok

24. 10. 2024

Součástí dodávky od Schneider Electric bylo také několik dalších klíčových komponent. Společnost do CEETe dodala řídicí software a hardware, bateriové úložiště pro akumulaci elektřiny, nabíjecí stanice pro elektromobily a prvky vysokého a nízkého napětí.

„S rostoucím podílem obnovitelných zdrojů v energetickém mixu je klíčové umět tyto zdroje efektivně integrovat do sítě a řídit jejich spotřebu. Náš systém Microgrid právě toto umožňuje. Věříme, že naše spolupráce s CEET přinese praktické inovace odpovídající současným trendům v energetice,“ uvedl ke spolupráci generální ředitel Schneider Electric, Pavel Bezucký.

„Microgrid nám umožňuje zkoumat energetické toky v reálném prostředí, což je důležité pro vývoj efektivnějších energetických řešení. Doufáme, že náš výzkum přispěje ke zlepšení energetické účinnosti a soběstačnosti, a to nejen v České republice, ale potenciálně i v širším měřítku,“ řekl prof. Ing. Stanislav Mišák, Ph.D., ředitel ústavu CEET.

Microgrid: Inteligentní řešení pro komunitní energetiku

Microgrid, označovaný také jako “mikrosíť”, je decentralizovaný systém schopný vytvářet samostatnou elektrickou síť nezávislou na hlavní rozvodné síti. Propojuje různé zdroje energie a inteligentně je řídí podle aktuální potřeby, čímž šetří provozní náklady. Je ideální pro odlehlé lokality, průmyslové oblasti a může přispět k vytváření chytrých měst.