Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Plzeň má strategii priorit staveb vodohospodářské infrastruktury do roku 2032

25. 10. 2024

"Je to velice zásadní materiál. Po desítkách let, kdy se vodohospodářské projekty zahajovaly v závislosti na aktuálním množství peněz v rozpočtu i na lobby jednotlivých radních, tentokrát vzniká materiál, kde už je jasně stanoveno pořadí páteřních investic, které město potřebuje ke svému růstu," řekl Bosák.

Velké vodárenské soubory i třeba záložní havarijní zdroj vody jsou v materiálu seřazeny do časové přímky. Realizace se může zpomalit, nebo urychlit podle toho, kolik bude mít město na projekty peněz. Dokument zatím odsouhlasili radní, zabývat se jím budou ještě zastupitelé.

Vznik materiálu podporuje i třeba opoziční zastupitel Petr Suchý (TOP 09). "Ale určitě budu chtít vědět, podle jakých kritérií se stanovovaly priority jednotlivých staveb. Některá pořadí se mi nezdají," řekl ČTK. Souhlasí také s tím, aby město odkládalo pravidelně peníze určené pouze na tento účel. "Ale 100 milionů je málo, mělo by to být aspoň 300 milionů ročně. Plzeň má nejvyšší rozpočet všech dob, neinvestuje se, vznikají vysoké přebytky rozpočtu, protože se peníze neprostaví," řekl.

Mezi klíčové projekty patří vodárenské soubory Ostrá Hůrka, Švabiny, Holý Vrch, Litice, retenční sběrač v Doudlevecké ulici, kanalizační sběrače A a B a kanalizace a vodovod Výsluní. Záměry jsou v různé fázi přípravy, projekty bude podle dané posloupnosti připravovat vodárna. Ta bude také ze svého zisku dávat na stavby ročně desítky milionů. Vodárna nemůže použít peníze vybrané za vodné a stočné na budování nové infrastruktury, ale jen na opravy a údržby současné sítě. Přesto má povolený zisk, který generuje i z jiných zdrojů než z výběru vodného a stočného, uvedl Bosák. Na některých projektech se podle něj mohou spolupodílet také developeři, kteří budou následně z nové infrastruktury profitovat.

"Zároveň jsme do materiálu dali karty projektů, takže si může každý přečíst počet nově napojených obyvatel, bilanci zastavěných ploch. Máme tvrdá data, na základě kterých můžeme vyhodnocovat, jak moc je ta která vodárenská investice prospěšná pro město a můžeme si to potěžkat z hlediska investičních nákladů," řekl Bosák. Díky tomu například město ví, že stavba vodárenského souboru Ostrá Hůrka umožní nově napojit 14.400 obyvatel, vodárenský soubor Švabiny a Holý Vrch zajistí infrastrukturu nově až pro 7. 600 obyvatel a podobně.