Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB
12. 11. 2025
Každý den vznikají v kuchyních, restauracích i jídelnách tuny zbytků jídla, které však často zbytečně končí v černých popelnicích na směsný odpad. Tyto zbytky přitom tvoří až třetinu jejich obsahu. Pokud ale putují správnou cestou, tedy do hnědých speciálních nádob určených na gastroodpad, mohou být zdrojem obnovitelné energie. Třídění odpadu se tak stává příležitostí k znovuvyužití vyhozených potravin nevhodných ke konzumaci.
Vše začíná tříděním
Cesta správně využitého gastroodpadu, neboli biologicky rozložitelného odpadu s živočišnou složkou, začíná v kuchyni - doma, v restauraci, školní jídelně nebo ve výrobně potravin. Pokud tento odpad skončí na skládce, rozkládá se a uvolňuje metan, což je plyn, který má v zemské atmosféře až dvacetkrát silnější oteplovací účinek než oxid uhličitý. Správným tříděním odpadu do hnědých nádob na gastroodpad, kam patří zbytky jídel, slupky, prošlé potraviny, skořápky i sedliny kávy a čaje, snižujeme množství škodlivých emisí, které unikají do ovzduší a současně zmenšujeme objem skládek. Tyto speciální nádoby jsou navrženy tak, aby minimalizovaly šíření zápachu. Jsou vybaveny těsnícím víkem a pravidelně sváženy i čištěny.