Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

V Ostravě plánují výrobu vodíku z velké solární elektrárny. Pohánět by mohla i vlaky a autobusy

25. 05. 2023

Už příští rok by ale v jihozápadní části Ostravy mohl začít vyrůstat projekt Hydrogen Ostrava –velká fotovoltaická elektrárna s výkonem 30 megawattů (MW), která by měla být doplněna o elektrolyzér pro výrobu vodíku. Ten by mohl pohánět desítky krajských autobusů a několik vlaků.

Výstavba fotovoltaické elektrárny s baterií a elektrolyzérem na výrobu vodíku by vyšla zhruba na dvě miliardy korun. Zhruba 30 až 70 procent z toho by mohly pokrýt evropské dotace. „Zatím je to ale jen velmi hrubý odhad nákladů. Ceny technologií se v čase hodně mění,“ vysvětluje Josef Lištiak, obchodní ředitel společnosti Green Power Investment s.r.o., která bude dodavatelem a spoluinvestorem projektu postaveného na metodě EPC (Energy Performance Contracting), kdy zákazník splácí projekt až z vytvořených úspor. Zákazníky by mohly být Moravskoslezský kraj, město Ostrava a jeho dopravní podnik, provozovatelé vlaků nebo meziměstské dopravy a možná i průmyslové podniky.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (dříve ANO) přikládá elektromobilitě a vodíkové mobilitě zásadní význam do budoucna. „Elektřinu a vodík si umíme vyrobit sami, což nám dává jistou svobodu a nezávislost na ruském plynu a ropě,“ uvedl Vondrák začátkem dubna při podpisu vodíkového memoranda s dalšími dvěma uhelnými regiony – Ústeckým a Karlovarským. Všechny tři kraje chtějí vodíkový průmysl rozvíjet.

Podle Vondráka by v Moravskoslezském kraji mělo vzniknout takzvané Hydrogen Valley (česky vodíkové údolí), kde nebudou energetiku a dopravu pohánět dominantně fosilní zdroje, ale právě vodíkové technologie.