Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Teplárenské Veolii se i přes nižší dodávky dařilo. Téměř pětinásobně zvýšila zisk

25. 05. 2023

Veolia Energie ČR prodala loni celkem 10,5 petajoulu, což je sice pokles o 11,4 procenta, ale podle Teplárenského sdružení ČR je to zároveň druhý nejvyšší výsledek mezi českými energetickými skupinami. Celkem se loni v Česku spotřebovalo 74 petajoulů, o 12 procent méně než v roce 2021.

Důvodem nižší spotřeby tepla byla podle Veolie vyšší teplota v topné sezoně kombinovaná s dobrovolnými úsporami zákazníků. To potvrzují i březnová slova předsedy Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Stanislava Trávníčka, podle něhož znatelně šetřily obě nejnáročnější kategorie, které spotřebují 71 procent veškerého tepla. 

„V průmyslu se spotřeba oproti roku 2021 snížila o 7,7 procenta, u domácností dokonce o 12,9 procenta. Vypíchl bych ještě sektor obchodu, služeb, školství a zdravotnictví, kde nastal meziroční pokles o 15,7 procenta,“ řekl předseda ERÚ Stanislav Trávníček s tím, že se na tom podílelo také teplé počasí.

Největší vliv na výsledky Veolie měly cenové turbulence jak na straně prodejů, tak nákladů. Veolia Energie ČR loni zvýšila výnosy na 19,8 miliardy korun, což je meziročně o 5,5 miliardy více. Nejvýznamněji se na tom podílely dvě položky – tržby za prodej elektřiny, které se zvýšily asi o 80 procent na zhruba 10 miliard korun, a tržby z prodeje tepla, které vzrostly o osm procent na 8,3 miliardy. Veolia vyrábí tepelnou energii v kogeneraci, takže se část energie používá pro dodávky tepla a z části se vyrábí elektřina.