Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Brněnské centrum ČEZ jako jediné připravuje lidi na práci v jaderné elektrárně

25. 05. 2023

"Chceme ukázat moderní prostředí našeho střediska a přiblížit i práci v jaderné elektrárně, kolem které panuje spousta mýtů. To ostatně platí i o našem školisku, jak mu říkáme. Mezi lidmi v okolí se například povídalo, že tady máme jaderný reaktor," uvedl Bezděk.

Centrem musí projít nejen všichni zaměstnanci jaderných elektráren, ale také lidé z centrály, kteří s nimi komunikují. "Musí důkladně znát provoz elektrárny i pravidla, která v ní platí, aby po zaměstnancích elektrárny například nepožadovali něco v rozporu s tímto režimem," vysvětlil Bezděk.

Zatímco školení zaměstnanců centrály trvá týden, školení odborných zaměstnanců jaderných elektráren, kteří ale nemají přímý vliv na provoz elektrárny, trvá měsíc a školení těch, kdo mají přímý vliv na provoz, trvá půl roku. Všechna školení jsou zakončena zkouškami.

Nejdelší je ale vzdělávání operátorů jaderné elektrárny, kteří elektrárnu řídí. Ti musí mít inženýrský titul z technicky zaměřené vysoké školy a musí úspěšně absolvovat bezpečnostní prověrku i sedmihodinové psychologické testy. Tímto procesem projde úspěšně čtyři až pět procent zájemců o práci. Pak je čeká dvouleté školení v centru na Lesné.

Devětadvacetiletá Zuzana Fráňová právě dvouleté školení dokončila a po složení státnic se stane první ženou mezi operátory. Pracovat bude v jaderné elektrárně v Dukovanech. "Pro mě konkrétně byla nejtěžší část zaměřená na elektro, jsem totiž strojní inženýr a elektro mi nebylo blízké. Teoretická část je sice náročnější, ale je nejzajímavější," uvedla Fráňová.

Složením zkoušek se ale zaměstnanci jaderných elektráren s brněnským školicím střediskem nerozloučí. Jako součást udržování kvalifikace se po několika letech pravidelně do střediska vracejí, znovu projdou školením i přezkoušením.

Centrum přípravy personálu jaderných elektráren je otevřené pro veřejnost až do soboty, dnes a v pátek část termínů obsadily školní exkurze, do ostatních termínů se mohou lidé hlásit oproti registraci na stránkách ČEZ.