Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

EG.D používá na Brněnsku ke kontrole vedení drony, nemusí tak vypínat proud

25. 05. 2023

"Využití dronu se vyplatilo nedávno při poruše v rozvodně v Sokolnicích u Brna, kde došlo k poruše transformátoru mezi přenosovou soustavou společnosti ČEPS a naší soustavou. Kontrola pomocí dronu odhalila poškozený izolátor, který byl porušený na horní straně. Takovou závadu není možné vidět dalekohledem ze země, zjistila by ji až lezecká kontrola po vypnutí proudu," uvedl Budný. Dodal, že porucha takto byla nalezena i odstraněna za pár hodin, standardním postupem by to mohlo trvat i několik dnů.

Drony, které EG.D používá, jsou vybavené kamerou a technik vedení kontroluje na ovládacím panelu. "Pokud mám podezření, že je na některé části problém, pořídím fotografii a tu pak mohu podrobněji prozkoumat," uvedl David Holcner, senior technik velmi vysokého napětí EG.D.

Drony mají zatím k dispozici technici v Písku, Břeclavi, Českých Budějovicích a nyní také v Brně. "K dispozici máme nejnovější modely, které na jednu baterii mohou létat až 45 minut, dokážou detekovat překážky ve všech směrech a k tomu natáčet video v nejvyšší kvalitě," řekl Holcner. Jak uvedl Budný, jeden z těchto dronů stojí desítky tisíc korun, energetické společnosti se ale jejich použití vyplatí.

K ovládání dronu je zapotřebí pilotní průkaz, proto se všichni technici, kteří s drony budou pracovat, musejí vyškolit. EG.D plánuje do budoucna menšími univerzálními drony vybavit všechny pohotovostní vozy.

Kromě dronů využívá EG.D ke kontrolám i další technologie, jako jsou termokamery s dlouhým dosahem, které mohou zaznamenat zvýšení teploty některé části distribuční soustavy i na vzdálenost několika stovek metrů.