Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Bytové domy s nízkopříjmovými domácnostmi získají vyšší dotace na zateplení

25. 05. 2023

"Od prvního září chceme výrazným způsobem pomoci především s urychlením renovace bytových domů, takovým způsobem, aby nejenom lidé v rodinných domech ale také vlastníci bytových domů mohli výrazným způsobem uspořit na energiích," řekl Hladík.

Od září budou pro bytové domy existovat tři dotační výzvy podle toho, kdo je majitelem domu. Standardní výzva je určená pro fyzické a právnické osoby, které jsou vlastníky bytových domů. Ti mohou dosáhnout na dotaci až ve výši 50 procent nákladů, peníze podobně jako podle stávajících podmínek získají až dodatečně.

Výzva pro SVJ a bytová družstva počítá s poskytnutím peněz předem formou zálohy. I zde by měla být výše dotace do 50 procent. Zároveň mohou SVJ či bytová družstva dostat bonus až 150.000 korun na každou nízkopříjmovou domácnost. Výška bonusu by se měla odvíjet od rozsahu zateplení. "Bonus, který připadne každé nízkopříjmové domácnosti totiž bude použit na splacení jejich podílu na nákladech na renovaci," řekl Hladík.

V souvislosti s podporou domácností s nižšími příjmy se doplní program Nová zelená úsporám light. Nízkopříjmovým vlastníkům bytů se starými okny v již zateplených domech, kde mají ostatní jednotky okna vyměněná, umožní program výměnu oken za stejných podmínek jako v rodinných domech, dostanou tedy dotaci až 12.000 korun na výměnu každého okna.

Třetí výzva se týká obecních bytových domů, na jejichž renovaci mohou obce získat dotaci až 70 procent. Pokud by v domě fungoval i komerční prostor, bude dotace podle Hladíka nižší.

Podporu výměny plynových kotlů starších než 20 let za tepelná čerpadla rozšíří tzv. kotlíkové dotace. Podmínkou bude mít dům alespoň částečně zateplený tak, aby spadal minimálně do úrovně D klasifikační třídy energetické náročnosti budov. "Pokud dům nesplňuje požadovanou úroveň energetické náročnosti, může domácnost využít kombinaci podpory se zateplením v rámci jedné žádosti o podporu," řekl Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí. Provoz tepelných čerpadel v nezateplených domech je podle Valdmana velice neúsporný.

Podpora fotovoltaiky zůstane stejná jako doposud, podle Hladíka není rozdíl v tom, zda si domácnost podá žádost do června nebo od září. Základní změnou bude zjednodušení administrativy jako u všech nových dotací projektu Nová zelená úsporám spouštěných od září.