Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Ochranná budova reaktoru prvního temelínského bloku splnila bezpečnostní zkoušku

26. 05. 2023

Téměř čtyři hodiny vháněly speciální kompresory vzduch do ochranné budovy kolem reaktoru. Do budovy přivedly 45 tun vzduchu. Vytvořily přitom přetlak, při kterém na každý metr čtvereční plochy působil vzduch silou sedmi tun. "Zjednodušeně řečeno na každý metr působilo několik osobních automobilů. Přitom, aby byla kontrola úspěšná, nesmí být na ploše o velikosti téměř dvou fotbalových hřišť součet všech netěsností větší než zrnko hrášku," uvedl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Zkouška se dělá na každém bloku jednou za čtyři roky. Zjednodušeně se dá přirovnat k plnění pneumatiky vzduchem, kdy se měří pokles tlaku. Ochranná budova kolem reaktoru je vysoká 56 metrů, stěny jsou silné 1,2 metru. Betonová konstrukce je vyztužená 132 ocelovými lany, která jsou dlouhá 95 až 190 metrů.

První temelínský výrobní blok je kvůli plánované výměně paliva odstavený od 7. dubna. Technici už vyměnili 42 ze 163 palivových souborů, zkontrolovali bezpečnostní systémy, parogenerátory nebo hlavní cirkulační čerpadla. Mají za sebou většinu z téměř 16.000 činností. I s dodavateli se do odstávky zapojilo asi 1000 lidí. Odstávka druhého bloku začne ve druhé polovině srpna, informoval temelínský mluvčí Marek Sviták.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 16,29 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 6,4 TWh.