Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Uhlí: Slibný způsob skladování vodíku

26. 05. 2023

“Zjistili jsme, že uhlí může být touto geologickou vodíkovou baterií,” řekl Shimin Liu, docent energetického a minerálního inženýrství na Penn State.

Doprava, výroba elekřiny, průmyslová výroba. V těchto energeticky nejnáročnějších odvětvích naší ekonomiky je možné vodík jako čisté palivo využít. Podle vědců však zbývá ještě mnoho práce, než se podaří vybudovat vodíkovou infrastrukturu a učinit z něj cenově dostupný a spolehlivý zdroj energie.

To zahrnuje i vývoj způsobu skladování vodíku, které je v současnosti drahé a neefektivní. Geologické formace jsou podle vědců zajímavou možností, protože mohou skladovat velké množství vodíku, aby pokryly špičky a poklesy, jak se denně nebo sezónně mění poptávka po energii.

“Uhlí je dobře prozkoumané a plyn z něj komerčně vyrábíme už téměř půl století,” řekl Liu. “Rozumíme tomu. Máme infrastrukturu. Myslím, že uhlí by bylo logickým místem pro geologické skladování vodíku.”

Aby to vědci vyzkoušeli, analyzovali osm druhů uhlí z uhelných ložisek po celých Spojených státech, aby lépe porozuměli jejich sorpčnímu a difuznímu potenciálu, tedy tomu, kolik vodíku mohou pojmout. Všech osm druhů uhlí prokázalo značné sorpční vlastnosti, přičemž nejlépe si v testech vedlo málo těkavé černé uhlí z východní Virginie a antracitové uhlí z východní Pensylvánie, uvedli vědci na portálu Applied Energy.