Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

VAK Trutnov vyplatí podruhé v historii dividendy, akcionářům rozdělí 1,7 mil. Kč

26. 05. 2023

Loni vodárny mezi akcionáře rozdělily 2,2 milionu korun, tedy čtyři koruny na akcii. Vyplatily je ze zisku roku 2021, který činil 3,6 milionu a proti loňskému zisku byl vyšší asi o 300.000 korun.

Firma v minulosti veškerý volný zisk investovala. To se nelíbilo minoritním akcionářům, kteří rozdělování zisků bez výplaty dividend začali napadat u soudů. Soudy rozdělení zisku roku 2017 bez výplaty dividend pravomocně označily za nesprávné. Dosud ještě soudy řeší žaloby minoritních akcionářů na rozdělení zisků bez dividend za roky 2019 a 2020. Představenstvo vodáren proto loni i letos vzhledem k soudním verdiktům výplatu dividend navrhlo a akcionáři ji schválili.

Valná hromada dnes také schválila obměnu orgánů společnosti, která odráží změny na radnicích po loňských komunálních volbách. Novými členy představenstva vodáren se stali starosta Trutnova Michal Rosa (ODS), starostka Pece pod Sněžkou Ilona Karlíková (SNK Velká Úpa - Pec pod Sněžkou) a starosta Janských Lázní Martin Hudrlík (Janské Lázně - náš společný domov). Zbývajícími členy zůstávají starostka Mladých Buků a poslankyně Lucie Potůčková (Mladobučáci), starosta Horního Maršova Pavel Mrázek (Maršov - Brána Krkonoš) a starosta Svobody nad Úpou Petr Týfa (Nová Svoboda).

Dozorčí rada bude mít nově pět členů místo tří. Novými členy se dnes za obce stali místostarosta Pece pod Sněžkou František Vaněk (Žijeme Sněžkou) a místostarosta Janských Lázní Petr Hřebačka (VPM). Novými členy dozorčí rady se dále stali zástupce ředitele vodáren pro ekonomiku a obchod Luboš Spěvák a ředitel Vodovodů a kanalizací Havlíčkův Brod Jan Kadlec. Do dozorčí rady Kadlece nominoval největší akcionář mimo obce podnikatel René Holeček, který ve VAK Trutnov drží podíl 5,9 procenta. Členem dozorčí rady zůstal místostarosta Trutnova Tomáš Eichler (Piráti).

VAK v regionu zásobuje vodou téměř 36.000 lidí. Loni zvýšil výnosy o 11 procent na 183 milionů korun, objem fakturované vody meziročně vzrostl o dvě procenta na 1,85 milionu metrů krychlových. Na investice a opravy vodárny daly 174 milionů korun po loňských 103 milionech korun. Hlavní investice směřovaly do staveb kanalizací. Firma zaměstnává 82 lidí.

"Letos vodárny plánují zisk na úrovni čtyř milionů korun," uvedl ředitel VAK Josef Moravec.

Hlavním akcionářem vodáren je město Trutnov s podílem 49,15 procenta, následují Pec pod Sněžkou s podílem 20,04 procenta a Janské Lázně s 8,06 procenta. Města a obce celkem vlastní 86 procent akcií.