Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Teplárny Brno instalovaly u dvou kotlů kombinované hořáky na plyn a LTO

26. 05. 2023

"Čtyři hořáky vyjdou asi na 15 milionů korun, zbylá částka poslouží na vybudování zásobních nádrží, potrubních tras a zabezpečovacího systému. Budeme mít vybudovaný týdenní sklad paliva, který bude možné v případě potřeby zásobovat jak autocisternami, tak po železnici," uvedl Weigner.

Spalování LTO bude záložním řešením pro případ, že na trhu nastanou komplikace se zemním plynem, z něhož městská teplárna aktuálně vyrábí 80 procent veškerého tepla. Úplný výpadek plynu by ale teplárna dokázala pomocí LTO vykrýt jen z části. "V některých částech zimy bychom dokázali pokrýt celou potřebu, ale v největší zimě by to bylo v kombinaci s teplem ze spalovny městské odpadové firmy SAKO pouze asi 50 procent," uvedl Weigner. Dodal, že přednostně by teplárny zásobovaly takzvanou kritickou infrastrukturu, tedy například nemocnice. V domácnostech, kterých Teplárny Brno vytápí asi 100.000, by se topilo na nižší teplotu, než jsou lidé zvyklí.

Teplárny vyrábí ze zemního plynu 80 procent potřebného tepla, zbylých 20 procent pokryje výroba tepla ve spalovně odpadu městské firmy SAKO. V následujících týdnech začne stavba kotle na dřevní štěpku, který bude po dokončení pokrývat 15 procent spotřeby města, a sníží tak závislost tepláren na zemním plynu.