Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Reforma energetického trhu má ochránit spotřebitele před vysokými cenami: díky zelené energii i minisolárním elektrárnám

18. 09. 2023

,,Ačkoliv Evropané dlouhé roky spíše těžili ze společného evropského trhu s energiemi, ruská plynová válka odhalila zranitelnosti tohoto systému. Obnovitelné zdroje sice během uplynulého roku poskytovaly nejlevnější elektřinu na trhu, ale spotřebitelé neměli mnoho možností, jak by mohli z těchto výhod přímo těžit. Reforma designu elektrárenského trhu přináší mechanismy, které umožní domácnostem na nízké ceny z čistých zdrojů dosáhnout. Představená opatření řeší zrychlení zelené transformace i posílení energetické bezpečnosti současně se zajištěním stability a předvídatelnosti cen energií," komentuje hlasování europoslanců a europoslankyň Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

,,Evropský parlament prosazuje, aby výnosy z rozdílových smluv bylo možné použít na ochranu zranitelných zákazníků nebo na podporu energeticky náročného průmyslu. Reforma také posiluje sdílení energie a aktivní roli domácností na energetickém trhu třeba jasnými podmínkami pro provoz minielektráren, které mohou mít například podobu balkónové fotovoltaiky," dodává Martin Sedlák.

Aktualizace směrnice má podle Evropského parlamentu zajistit jasné podmínky pro plug-in minisolární systémy do 800 wattů, které lze instalovat třeba právě na zmíněných balkonech bytových domů. Aktivní domácnosti, které tuto možnost využijí, mají mít nárok na odečtení sdílené elektřiny dodané do sítě od jejich celkové spotřeby v určitém časovém intervalu.