Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Letošní konference Předcházení vzniku odpadů se nesla v duchu zálohování

22. 09. 2023

Jak to je s povinným zálohováním platových lahví a plechovek? Pan Maršák a jeho tým aktuálně pracuje na novele obalového zákona. Předpoklad schválení je r. 2025, resp. až od 1. 1. 2026. Zálohy by se měly týkat plastových lahví 0,1 - 3 litry a kovových nápojových plechovek 0,1-3 litry. Výše zálohy by měla být stanovena prováděcím předpisem, předpoklad je 4 Kč. Povinná sběrná síť se bude týkat jak prodejen nad 50 m2, tak též čerpacích stanic nebo online prodejců. Novela obalového zákona bude také obsahovat problematiku letáků v ČR - nezpoplatněné komodity.

Miroslav Kubásek, zakladatel největší úklidové kampaně Ukliďme Česko již od r. 2014 zkrášluje spolu s tisíci dalšími dobrovolníky celou Českou republiku. Přes 4 500 úklidů bylo provedeno již v 2023, což patří mezi rekordní statistická data. Littering, to je zdroj odpadu, tvořící nezanedbatelnou část úklidů v posledních letech, navzdory tomu, že celkového odpadu v přírodě ubývá. A to i díky dobrovolníkům z Ukliďme Česko. Nejčastější případy, které Mirek prezentoval v rámci mnohdy problematické situace v obcích byly především nevhodně shromážděné odpady u shromažďovacích nádob (zejména různé druhy nábytku atd.), dalším často zanedbaným místem jsou cyklostezky, turistické zastávky a další prostory, které nejsou běžně obsluhovány technickými službami města/obce.

Linka na recyklaci PET, domovské téma Jiřího Hudečka z rPET in Waste s.r.o. Společnost disponuje linkou na zpracování PET s kapacitou 1900-2100 kg/hod, 16 000 t/rok a nepřetržitým provozem. Výstupní regranulát splňuje řadu kvalitativních požadavků vč. EFSA pro kontakt s potravinami. Systém bottle to bottle, se kterým společnost pracuje je proces, který z odpadních PET lahví vytváří regranuláty, které následně slouží opět k výrobě PET. Tímto způsobem je možné recyklovat PET lahev v cyklu přibližně 7x.