Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Česko má velké rezervy - jen renovací těch nejméně úsporných domů by mohlo na účtech za energie ušetřit až 561 miliard korun

10. 10. 2023

Pokud by Česko investovalo do cílené renovace budov s těmi nejhoršími energetickými parametry, ušetřilo by následně 561 miliard korun na nákladech na energii, ukazuje aktuální analýza společnosti Guidehouse. I při započtení investic potřebných na renovace (366 miliard korun) by už po 20 letech úspory nákladů na energie převýšily počáteční náklady o 55 %.

Požadavek na renovaci budov s nejhoršími parametry je hlavním prvkem současných jednání o směrnici o energetické náročnosti budov (Energy Performance of Buildings Directive, EPBD) na úrovni EU.

A jak ukazuje nový průzkum veřejného mínění provedený společností Savanta, česká populace si přeje, aby vláda přistoupila k dlouhodobým řešením. Více než polovina lidí (53 %) se v příštích 5 letech obává opětovně rostoucích účtů za energie. Obavu z aktuálního vyúčtování má jen 31 %, k čemuž přispívá momentální pokles cen energií.

Češi již také kvůli rostoucím cenám energií přinášejí oběti - zejména zranitelné skupiny obyvatel. Polovina musela omezit nákupy potravin, 39 % šetří na výdajích na zdravotní péči a zubaře a 36 % šetří na dětech.

Více respondentů si uvědomuje důležitost dlouhodobých řešení. Zatímco 37 % by uvítalo podporu energeticky účinných renovací domů, aby se účty snížily v dlouhodobém horizontu, pouze 18 % by chtělo, aby vláda v krátkodobém horizontu dotovala jejich účty za energie.

Michal Čejka, Centrum pasivního domu, nezávislé sdružení soustředící se na energeticky úsporné stavby, říká:

,,Z průzkumu je vidět, že Češi nechtějí platit zbytečně vysoké částky za energii a uvědomují si, že podstatnou v roli v tom hraje jejich energeticky náročné bydlení. Uvítali by zachování systematické a dlouhodobé podpory investic do úsporných renovací domů, protože ty jim v budoucnu mohou výrazně snížit účty za energii nebo alespoň vytvořit bariéru proti případnému růstu nákladů. Což zároveň dává ekonomický smysl i pro stát. Místo pravidelného dotování energie lidem zasažených energetickou chudobou jim nabídne chytrou a výhodnou investice do úspor."

Česko má jeden z nejstarších bytových fondů v Evropě a více než 60 % bytových domů trpí nedostatečnou izolací.

Česká vláda již podnikla významné kroky, aby podpořila lidi v renovaci jejich domovů, a to prostřednictvím programu Nová zelená úsporám. Cílem nově spuštěného programu Oprav dům po babičce je rozšířit počet těch, kteří by mohli začít rekonstruovat své domovy. Kritici ale poukazují na to, že některé skupiny jsou stále vynechány.