Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

V Litoměřicích hloubí dva průzkumné vrty kvůli geotermální energii

31. 01. 2024

Průzkumné vrty budou hluboké 200 a 550 metrů. Vrtná souprava se k dnešku dostala do 29 metrů. Hotovo bude zhruba za měsíc. Odebrané vzorky budou odborníci ihned zkoumat. Zjišťovat se bude složení hornin, rozložení puklin pod zemí, teplotní vlastnosti, vydatnost spodní vody a směr proudění, což je klíčové pro hloubku vrtů a jejich celkovou účinnost. "Spodní voda totiž může úložiště ochlazovat. Je proto nutné použít speciální izolaci. Na druhou stranu, pokud se část vrtů použije ke chlazení např. v budovách, je proudění vody přínosem," uvedl Tomáš Fischer, ředitel výzkumného centra Ringen, které se v kasárnách otevřelo v roce 2019. Teplo z vrtů by mohlo nahradit spalované hnědé uhlí. Hlubinná geotermální energie představuje podle odborníků prakticky nevyčerpatelný zdroj obnovitelné energie.

Práce začaly téměř s ročním zpožděním. "Řadu měsíců se nám nedařilo najít dodavatele," uvedl Tym. Náklady na dva vrty jsou zhruba 20 milionů korun, uhradí je dotace z evropských zdrojů.

Jakmile odborníci získají potřebná data, začnou se hloubit v areálu kasáren další mělké vrty. Finančně a technicky nejnáročnější částí projektu je realizace dvou hlubinných vrtů, které se dostanou tři až čtyři kilometry pod zem. Dodávat by mohly vodu teplou až sto stupňů Celsia. Společně s mělkými úložišti tepla, které využijí naopak přebytečné teplo v letním období, budou fungovat jako dva hlavní zdroje energie. Využije je společnost Energie Holding, jež vlastní sítě a pokrývá zhruba 70 procent tepelné potřeby města.

Projekt SYNERGYS, jehož hlavním cílem je využití geotermální energie, budování podzemních zásobníků tepla, výroba tzv. zeleného vodíku a podobně, Ústecký kraj zařadil mezi strategické projekty v programu spravedlivé transformace, jejichž realizace byla schválena. Náklady se odhadují na 1,25 miliardy korun. "Mám z toho obrovskou radost. Téměř dvacet let náročné a v mnoha ohledech průkopnické práce, provázené donedávna jistým nepochopením strategického významu geotermální energie jak ze strany státu, tak i Evropské unie, snad již konečně bude korunováno úspěchem," uvedl senátor za Litoměřicko a bývalý dlouholetý starosta Ladislav Chlupáč (ODS). Byl jedním z těch, co stáli u zrodu myšlenky využití tohoto obnovitelného zdroje energie.

Litoměřice jsou jediným městem v ČR, které mají povolen zvláštní zásah do zemské kůry.