Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Pitná voda na Jesenicku letos zdražila o 6,5 pct, metr krychlový stojí 113,7 Kč

11. 02. 2024

"Cenu vody ovlivňuje zejména nárůst provozních nákladů, dále větší potřeba obnovy, oprav a údržby stávající vodohospodářské infrastruktury a také zvýšení sazby DPH," zdůvodnila Podhorná růst cen vodného a stočného. Největší inflační nárůst je podle Podhorné u poplatků za odběr povrchové vody ze Šumného a Borového potoka, které jsou vyšší o 30 procent. Náklady na likvidaci čistírenských kalů vzrostly o 15 procent a náklady na pořízení a servis vodoměrů o 40 procent.

Společnost VaK Jesenicka vlastní a provozuje vodohospodářskou infrastrukturu na území obcí Bělá pod Pradědem, Česká Ves, Hradec-Nová Ves, Jeseník, Lipová-lázně a Písečná. Meziroční nárůst vodného a stočného na Jesenicku je podle Podhorné výrazně nižší než činí odhady vodárenského sdružení SOVAK ČR, které letos pro Česko predikovalo zdražení pitné vody mezi 11 až 25 procenty. "Naše ceny vodného a stočného se dlouhodobě nachází pod celorepublikovým průměrem. V porovnání s partnerskými i sousedními vodárenskými společnostmi patří naše ceny vodného a stočného i po navýšení stále mezi jedny z nejnižších," podotkla Podhorná.

Pitná voda letos zdražila i v dalších okresech Olomouckého kraje. Například na Přerovsku od 1. ledna vzrostla cena metru krychlového pitné vody včetně DPH o 4,26 koruny na 108,26 koruny z loňských 104 korun. Na Olomoucku a Prostějovsku se cena vodného a stočného zvýšila zhruba o 11 procent. Na Olomoucku lidé za metr krychlový pitné vody letos zaplatí bez DPH vodné 51,97 koruny a stočné 56,37 koruny, dohromady tedy 108,34 koruny. Na Prostějovsku od 1. ledna vodné stojí 58,36 koruny a stočné 57,93 koruny. Za metr krychlový dodané a odvedené pitné vody tak odběratelé na Prostějovsku platí 116,29 koruny.