Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

ČEZ bojuje s finančníky z Londýna o většinový podíl v GasNetu. Jde o transakci za desítky miliard korun

12. 02. 2024

Na prodej je kontrolní balík v GasNetu ve výši zhruba 55 procent, který vlastní finanční společnost Macquarie Asset Management společně s penzijním fondem Australian Retirement Trust.

Půjde o tvrdý souboj. Oproti dřívějším očekáváním trhu se totiž změnilo postavení obou zájemců. Zatímco ještě před pár týdny favorizovali experti ČEZ, tak nyní je poměr sil přinejmenším vyrovnaný. Výhodou pro CVC může být fakt, že transakci má na starosti Jiří Zrůst.

Ten je jedním z nejvlivnějších českých manažerů, když právě v Macquarie stál u velkých obchodů a měl na starosti fondy spravující v přepočtu 12 bilionů korun. Vedle toho měl a má i blízko k britské královské rodině – je jednou z předních postav v hierarchii nadace před třemi lety zesnulého prince Philipa s názvem Mezinárodní cena vévody z Edinburghu. Další jeho výhodou je, že GasNet detailně zná. Jako první transakci měl ostatně na starosti právě nákup podílu v této firmě. 

Podle jednoho ze zdrojů měla australská skupina pokračovat v jednáních už jen s jedním z uchazečů, ale nakonec jedná stále s oběma. „Mělo to být již rozhodnuté. Pořád to natahují,“ doplňuje. Licitováním se dvěma zájemci se mohou Australané snažit vylepšit kupní cenu. Prodej GasNetu byl zahájen v polovině loňského roku.

CVC je v poslední době na českém trhu aktivní. Společně s investiční skupinou Emma Capital Jiřího Šmejce (ten je zároveň výkonným ředitelem skupiny PPF) a rodinným fondem R2G Oldřicha Šlemra s podporou miliardářů z Avastu Eduarda Kučery a Pavla Baudiše koupila tuzemskou Zásilkovnu. Má podíl také například ve společnosti FutureLife, která se zaměřuje na asistovanou reprodukci, a je členem skupiny Hartenberg ze svěřenského fondu expremiéra Andreje Babiše. V minulosti vlastnila i část antivirové firmy Avast.

Dotaz ohledně podání nabídky skupina ČEZ nekomentovala. Nevyjádřila se ani CVC. Nicméně v minulosti zájem ČEZ potvrdili lidé z vedení firmy, například na konci loňského roku finanční ředitel Martin Novák.

Prodej kontrolního podílu v GasNetu představuje zajímavou transakci ve výši desítek miliard korun. Společnost je distributorem plynu a spravuje 65 tisíc plynovodů ve všech regionech kromě Prahy a Jihočeského kraje. A jako regulovaný monopol (ceny za distribuci určuje Energetický regulační úřad) pro 2,3 milionu zákazníků má tedy zaručený jistý byznys. 

Cenu za GasNet již dříve odhadl vedoucí fúzí a akvizic společnosti EY Štěpán Flieger na střední až vyšší desítky miliard korun. Podle analytika Capitalinked.com Radima Dohnala bude cena lehce nad třiceti miliardami. Hodnota podílu Macquarie by se tak pohybovala od 16,5 miliardy korun až k čtyřiceti miliardám.

Současní akcionáři zaplatili před pěti lety za podíl 50,04 procenta částku 1,8 miliardy eur, čímž plynárenskou firmu zcela ovládli. Macquarie totiž investovalo do GasNetu již od roku 2013, kdy získalo prvních 35 procent. Transakce z roku 2019 celou firmu ocenila na 3,6 miliardy eur (při nynějším kurzu asi 88 miliard korun).

Každopádně by i prodej kontrolního balíku v GasNetu byl srovnatelný s největšími obchody loňského roku. Například tuzemská investiční jednička – skupina PPF – koupila přes pětinu v polské přepravní firmě InPost, což je obdoba tuzemské Zásilkovny. Hodnota celkové investice byla okolo 1,1 miliardy eur (téměř 27 miliard korun).

Důležitou roli při ocenění GasNetu bude mít výhled na spotřebu zemního plynu, která loni klesla o sedm procent na 7,1 miliardy metrů krychlových, což bylo podle analýzy poradenské společnosti EGÚ Brno nejméně od roku 1994. Příčinou byl především výrazně nižší zájem o elektřinu z plynových elektráren a klesající poptávka domácností i průmyslu. Tyto důvody společně s vysokou naplněností zásobníků na konci loňské zimy vedly podle analýzy také k nižšímu dovozu plynu do Česka.

Ani úspěch v nynější soutěži nemusí znamenat, že vítěz podíl nakonec získá. Podle několika zdrojů na něj totiž mají předkupní právo zbývající akcionáři GasNetu. Těmi jsou kanadská penzijní společnost British Columbia Investment Management Corporation a německá Allianz Capital. V podobných případech, pokud své právo uplatní, zaplatí akcionáři stejnou cenu jako vítěz.