Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Sobotkův Solek postaví v Řecku bateriové úložiště. Ve Francii chystá soláry nad pastvinami

20. 02. 2024

„Projekt bateriového úložiště nejenže posiluje naše portfolio v oblasti obnovitelných zdrojů, ale také naši schopnost úspěšně konkurovat na mezinárodním energetickém trhu. Tento úspěch chceme zopakovat při nadcházejících příležitostech také v dalších zemích,“ uvedl Zdeněk Sobotka, majitel a zakladatel společnosti Solek.

Řecko díky podpoře z modernizačního fondu EU realizuje aukce na bateriová energetická úložiště o celkovém výkonu jednoho gigawattu s cílem zajistit stabilitu a flexibilitu energetické sítě a vytvořit podmínky pro přechod na obnovitelné zdroje. Jedná se o již druhou obří aukci organizovanou řeckým energetickým regulačním úřadem, v níž tentokrát uspělo jedenáct projektů od sedmi uchazečů. Státní podpora má formu investiční dotace na projekty v průběhu výstavby s následnou roční podporou během prvních deseti let provozu. V případě této druhé aukce činí investiční podpora 100 tisíc eur za megawatt, což je poloviční částka oproti předchozí aukci. 

Zvýšením dostupné kapacity pro skladování elektřiny bude Řecko připravené na budoucnost, v níž obnovitelné zdroje mají tvořit páteř jeho energetického mixu. „Řecko se díky své snaze dekarbonizovat svou energetiku stává jedním z lídrů v boji proti klimatickým změnám tím, že využívá své strategické pozice a obrovského potenciálu pro obnovitelné zdroje v solární a větrné energii,“ doplnil Gregoris Marinakis, regionální manažer společnosti Solek pro Řecko a Kypr.