Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Ceny ropy kvůli nejistému výhledu globální poptávky klesají

20. 02. 2024

Kolem 18:20 SEČ cena severomořské ropy Brent klesala o 1,3 procenta na 82,45 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu ztrácela 0,1 procenta a prodávala se za 79,15 dolaru za barel.

Na Blízkém východě, který je jedním z hlavních regionů na světě produkujících ropu, hrozí eskalace konfliktu. Strach z přerušení dodávek z regionu obvykle žene ceny ropy vzhůru. Tentokrát však mezi investory převážily obavy ze slabší globální poptávky. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) minulý týden revidovala prognózu růstu poptávky po ropě v letošním roce směrem dolů. Odhad IEA je dokonce o jeden milion barelů denně nižší, než výhled Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

IEA čeká letos růst poptávky o 1,22 milionu barelů denně, zatímco OPEC o 2,25 milionu barelů denně. Obě skupiny se částečně střetávají i v otázce přechodu na obnovitelnou a čistší energii. IEA, která zastupuje průmyslové země, předpovídá vrchol poptávky po ropě v roce 2030. OPEC očekává, že spotřeba ropy bude v příštích dvou desetiletí nadále růst, uvedla agentura Reuters.

 

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent duben 82,45 83,56
New York - NYMEX WTI březen 79,15 79,19