Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Občané části plzeňských Lobez budou mít po letech čekání kanalizaci a vodovod

27. 03. 2024

Město dá 90 milionů Kč, které si zajistilo úsporami dosaženými při výběrových řízeních na stavby, dále tam půjdou peníze z vodohospodářského fondu a z přebytku loňského hospodaření. Obvod Plzeň 4 dá zbylých deset milionů Kč. "Žádná dotace tam není. Realizuje to Vodárna (městská firma) a my jí na to poskytujeme takzvaný příplatek mimo základní kapitál," uvedl primátor.

Ve staré části Lobez, tedy v území ohraničeném Lobezským parkem, řekou a Revoluční ulicí, nebyla nikdy žádná kanalizace, což je jedno z posledních míst v širším centru města. "Lidé na to čekají dlouhá léta. Před 35, možná 40 lety se tam zastavil život a občané tam nemají základní infrastrukturu," řekl primátor. Město jim vybuduje splaškovou i dešťovou kanalizaci a vodovodní přípojky.

"Už za komunistů se mluvilo o tom, že by se tam měla udělat kanalizace a voda. Ale nic se nedělo. Říká se, že to bylo i kvůli tomu, že se tam stěhovali disidenti," uvedl Soukup, který o stavbu usiluje šest let, co je starostou.

Podle něj začne výstavba letos v létě. "Bude to znamenat uzavírky silnice koncem léta a na začátku příštího roku," řekl Soukup. Hotovo by mělo být do léta 2025, kdy chce obvod navázat rekonstrukcí Masarykovy ulice.

"Umožní to rozvoj ostatních ulic, Lobezského parku a lobezských luk. Dále je tam škola, kam chodí stovky dětí, kterou konečně připojíme na kanalizaci. Je to poslední území uprostřed města, kde není. Žijí tam stovky obyvatel," řekl Soukup.

Projekt je podle něj poměrně starý, a proto se ještě obvod domlouvá s památkáři a útvarem koncepce a rozvoje na menších úpravách náměstí. "Plánujeme tam jako součást této investice výsadbu stromů, pítka, sezení, kamennou dlažbu, opravu komunikace, protože je to vesnická památková zóna, jedna z mála, co tu máme, jsou tam domy z 18. a 19. století," uvedl starosta.

Peníze budou schvalovat zastupitelé ve čtvrtek 11. dubna.