Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

„Je to naprostá katastrofa.“ Čtvrtletní odbyt Tesly výrazně klesl, akcie automobilky oslabily

03. 04. 2024

Analytik Dan Ives ze společnosti Wedbush Securities označil nejnovější výsledky Tesly za „naprostou katastrofu, kterou bude firma investorům těžko vysvětlovat“. Automobilka uvedla, že k poklesu odbytu v prvním čtvrtletí přispěly problémy způsobené narušením dopravy v Rudém moři a sabotáž, která omezila výrobu v její německé továrně. Analytici v anketě společnosti FactSet předpovídali, že Tesla za první čtvrtletí dodá zákazníkům 457 tisíc vozů, doplnila agentura AP.

Tesla, v jejímž čele stojí jeden z nejbohatších lidí světa Elon Musk, se v poslední době potýká se zostřenou konkurencí a zpomalením růstu poptávky po elektromobilech. Automobilka naposledy vykázala meziroční pokles odbytu ve druhém čtvrtletí roku 2020, kdy musela omezit výrobu v důsledku pandemie nemoci covid-19.

Analytik Gene Munster ze společnosti Deepwater Asset Management prohlásil, že letošní první čtvrtletí bylo pro Teslu „ošklivé“. Na prodej podle něj měly negativní vliv vysoké úrokové sazby i pokles nadšení kolem elektromobilů. Munster nicméně vyjádřil optimismus ohledně dlouhodobých vyhlídek podniku. „Stále věřím, že Tesla je na správné cestě a že tato bouře se přežene,“ napsal na sociální síti X.