Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Jihočeské vysoké školy budou spolupracovat při rozvoji energetiky v jižních Čechách

11. 04. 2024

Technici, ale i absolventi přírodovědných, ekonomických, bezpečnostních či zdravotních oborů. Ti všichni už v současné době v jižních Čechách nachází uplatnění v provozu stávajících energetických zdrojů a především v rámci připravovaných projektů. Jejich počet by ale měl výrazně vzrůstat.

Jednoznačně platí, že pokud tady máme elektřinu vyrábět, chceme zde mít i odpovídající školicí kapacity, servis a především výzkum a vývoj.  A jsem rád, že se této příležitosti obě naše vysoké školy aktivně chopily. Samozřejmě to na ně zvyšuje nároky, ale mladí lidé z jižních Čech, kteří se této oblasti věnují, musí dostat příležitost zůstat doma. Do budoucna bychom měli být krajem, kam tito studenti naopak budou dojíždět,“

vysvětluje hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Potvrzují to i rektoři obou škol, kteří se dohodli na intenzivní vzájemné spolupráci.

„Už při svém zvolení jsem avizoval, že budu chtít více spolupracovat s firmami a municipalitami v regionu. Vzájemné spolupráce s VŠTE, ČEZ a Jihočeským krajem jsou toho důkazem.. Chceme sdílet informace, pracovat na společných projektech, maximálně využít kapacit i příležitostí obou škol, ČEZ a kraje. A energetika je oblastí, kde se rozhodně potkáváme,“ říká rektor Jihočeské univerzity Pavel Kozák.