Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Ceny ropy se téměř nemění, sledují vývoj na Blízkém východě a statistiku

16. 04. 2024

Kolem 17:55 SELČ cena severomořské ropy Brent rostla o 0,02 procenta na 90,12 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala 0,1 procenta a prodávala se za 85,49 dolaru za barel.

"Aby se ropa přiblížila k hranici 100 USD za barel, musí dojít k podstatnému narušení produkce, dodávek nebo přepravy. V současné době se takový vývoj jeví jako nepravděpodobný," uvedl makléř společnosti PVM Tamás Varga.

Obavy, že Írán odpoví na útok na své velvyslanectví v Damašku, pomohly v pátek poslat ropu Brent nad 92 USD za barel, nejvýše od října. V pondělí ale ceny klesly poté, co se ukázalo, že útok Íránu na Izrael byl méně zničující, než se předpokládalo. To zmírnilo obavy z rychlého vyostření konfliktu, které by mohlo narušit dodávky. Americká ministryně financí Janet Yellenová však dnes uvedla, že USA hodlají přijít s novými sankcemi na Írán a mohly by se snažit omezit jeho schopnost vyvážet ropu. Írán je předním producentem v rámci skupiny OPEC, vytěží více než tři miliony barelů denně.

Čínská ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 5,3 procenta. Tempo růstu tak mírně zrychlilo z 5,2 procenta v předchozím kvartálu. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali, že ekonomika vzroste o 4,6 procenta.

MMF dnes mírně zlepšil odhad letošního růstu světové ekonomiky. Podle jeho jarní prognózy se globální hrubý domácí produkt (HDP) v letošním roce zvýší o 3,2 procenta, zatímco v lednu fond letošní růst odhadoval na 3,1 procenta. Světová ekonomika by tak podle nové prognózy MMF měla v letošním roce růst stejným tempem jako vloni. Fond předpokládá, že v příštím roce bude globální růst činit rovněž 3,2 procenta.

Investoři také nyní čekají na týdenní údaje o zásobách v USA od amerického ropného institutu API. Podle analytiků oslovených agenturou Reuters zásoby ropy a destilátů rostly, zatímco zásoby benzinu se zřejmě snížily.

 

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent červen 90,12 90,10
New York - NYMEX WTI květen 85,49 85,41