Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Podcastový seriál o energetice #3: V Česku mluví do větru všichni. I proto z něj vyrábíme desetkrát míň než Rakousko

17. 04. 2024

Poslechněte si další epizodu speciální podcastové série o energetických zdrojích, která vzniká v rámci podcastu Business Club. Společně s Ondrou Součkem jsme se tentokrát zaměřili na vítr.

Větrné elektrárny mají v současnosti na svědomí pouze 352 megawattů výkonu, což je asi 1 % vyrobené elektřiny v zemi. Cílem, který stanovuje letošní aktualizace státní energetické koncepce je zvýšit tento podíl na 1,5 až 2 gigawatty (GW). Největší překážka pro dosažení této mety je stejná jako u solárních elektráren: dlouhé povolovací procesy. Postavit větrník trvá v Česku klidně i deset let, a to je také důvod proč u nás tento obor zůstává daleko za svým plným potenciálem.

Stejný problém znamená stejné řešení. Podobně jako u solárů chce stát zrychlit výstavbu větrných elektráren vytvořením tzv. akceleračních zón – v podcastu vysvětlujeme, co to konkrétně znamená. A řeč byla i o takzvaném aukčním systému, tedy provozní podpoře, skrze kterou vláda výstavbu větrníků podporuje. Dozvíte se, proč tenhle systém v Česku moc nefunguje a proč po něm i přesto touží provozovatelé slunečních elektráren.