Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

EG.D a bavorská společnost Bayernwerk spustily projekt na propojení sítí

18. 04. 2024

"Energetika má dnes i v budoucnu před sebou obrovské výzvy. Pokud chceme nalézt životaschopná řešení, potřebujeme evropský pohled, abychom naplno využili veškerý potenciál. Z mého pohledu je projekt Gabreta vzorem přeshraniční spolupráce, která si klade za cíl čelit budoucím výzvám nové energetiky. V tomto projektu nejde pouze o zavádění nových technologií do českých a německých distribučních sítí, ale spíše o partnerství na společné cestě k jednotnému evropskému energetickému trhu," řekla generální ředitelka skupiny E.ON v České republice Claudia Viohlová.

Modernizace energetické infrastruktury na obou stranách Šumavy potrvá pět let. Projekt získal dotaci 100 milionů eur z evropských fondů. Provoz sítě budou energetici s pomocí nových inteligentních prvků na distribučním území s rozlohu dohromady 70.000 kilometrů čtverečních snadněji řídit.

"Spolehlivá a chytrá distribuční síť je branou do nového světa energetiky. Digitalizace našich sítí je základním předpokladem pro to, abychom dokázali uvést do života různorodý svět energetiky zítřka. Jsem přesvědčena, že Gabreta podpoří klimaticky šetrnou energetiku budoucnosti na bavorské i české straně," dodala Viohlová

E.GD i Bayernwerk patří do skupiny E.ON se sídlem v Německu. Propojení mezi bavorskou a českou stranou v minulosti znemožňovala geopolitická situace. Bavorsko jakožto součást Spolkové republiky Německo patřilo do západního bloku. Tehdejší Československo bylo jedním ze satelitů Sovětského svazu. Českou a německou stranu oddělovala přísně střežená hranice.