Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Zlínský kraj pošle obcím 14,4 milionu korun na vodovody, kanalizace a čističky

19. 04. 2024

Letos kraj dá obcím více než 14 milionů korun, přitom pro ně podle náměstkyně hejtmana Hany Ančincové (Piráti) původně měl v rozpočtu rezervováno pět milionů korun. "Čisté řeky a potoky plné života, stejně jako zajištění kvalitní pitné vody, jsou i naším zájmem. Za poslední tři roky jsme proto obcím na vodohospodářské projekty poskytli příspěvky ve výši přesahující 112 milionů korun, namísto 53 milionů, které jsme na ně původně měli v rozpočtu. Navýšení nám umožnilo dobré hospodaření kraje," uvedla Ančincová.

Dotační program je určen obcím ze Zlínského kraje s maximálně 2000 obyvateli, případně jejich dobrovolným svazkům. Takovým příkladem mohou být vesnice Lutonina, Jasenná, Ublo a Bratřejov na Zlínsku. "Ty získají od Zlínského kraje dohromady více než 3,6 milionu korun na projekt svého odkanalizování," uvedl Dostálek. Po jednom milionu korun, což je maximální možná dotace, získají na přípravu obdobných projektů například Slavkov pod Hostýnem na Kroměřížsku a Všemina a Provodov na Zlínsku.

Loni Zlínský kraj podpořil rozvoj vodohospodářské infrastruktury částkou zhruba 36,7 milionu korun. Peníze tehdy rozdělil mezi 15 žadatelů. Předloni to bylo přibližně 27,1 milionu korun rozdělených mezi 12 žadatelů.