Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Irák a Turecko po návštěvě Erdogana posílí ekonomickou a bezpečnostní spolupráci

22. 04. 2024

Erdogan přicestoval do Iráku na dlouho očekávanou, první oficiální návštěvu tureckého vůdce od roku 2011. Jeho cestě předcházely roky napjatých vztahů mezi oběma zeměmi, kdy Ankara zintenzivnila přeshraniční operace proti ozbrojeným separatistům z organizace Strana kurdských pracujících (PKK) v hornatém, převážně Kurdy obývaném severním Iráku.

"Sdílel jsem své přesvědčení, že přítomnost PKK v Iráku skončí. Diskutovali jsme o společných krocích, které můžeme podniknout proti teroristické organizaci PKK a jejím odnožím, které se zaměřují na Turecko," řekl Erdogan na společné tiskové konferenci s iráckým premiérem.

Obě země podepsaly strategickou rámcovou dohodu o bezpečnostní, energetické a hospodářské spolupráci a také desetiletou smlouvu o správě vodních zdrojů, která zohlední potřeby Iráku, řekl Súdání. Dodal, že Irák a Turecko budou také spolupracovat na posílení bezpečnosti hranic a na postupu proti nestátním ozbrojeným skupinám, které by mohly mít vazby na teroristické organizace. Kurdskou PKK přitom však výslovně nezmínil.

Mluvčí irácké vlády bez bližších podrobností uvedl, že členové PKK jsou v Iráku vítáni, dokud se nezapojují do politické činnosti nebo u sebe nenosí zbraně.

Separatisté z PKK se chopili zbraní v boji proti tureckému státu už v roce 1984 a Ankara a její západní spojenci PKK označují za teroristickou organizaci. Turecko od roku 2019 uskutečnilo proti této skupině několik přeshraničních operací na území severního Iráku. Další zásah proti ozbrojencům z PKK plánuje Ankara letos na jaře a v tomto směru usiluje o spolupráci s Irákem v podobě společného velení akce. Žádá také, aby Bagdád uznal, že PKK představuje teroristickou hrozbu.

Irák se naopak v posledních měsících snaží obavy Turecka z PKK mírnit, zatímco sleduje vlastní zájmy. Ty se soustředí hlavně na posílení ekonomických vazeb či zlepšení přístupu k nedostatkové vodě z řek Eufrat a Tigris, které pramení v Turecku, zatímco Irák se potýká s čím dál větším suchem.

Po schůzkách v Bagdádu by měl Erdogan odcestovat do Irbílu, hlavního města autonomního Kurdistánu, na jednání s irácko-kurdskými představiteli.