Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Resorty se shodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek, uvedli ministři

24. 04. 2024

Vláda dnes návrh novely zákona o podmínkách obchodování s povolenkami projedná letos už potřetí. V předchozích měsících kabinet novelu dvakrát odložil kvůli sporům o rozdělení výnosů mezi jednotlivá ministerstva. Zájem o kontrolu výnosů totiž mělo několik resortů. Dosud byly peníze rozděleny mezi ministerstvo životního prostředí, ministerstvo průmyslu a obchodu a státní rozpočet. Kromě rozdělení příjmů z povolenek je základním bodem návrhu také zavedení povinnosti využití veškerých příjmů z povolenek na opatření, která budou snižovat nebo kompenzovat důsledky změny klimatu.

MInistr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) nechtěl podobu dohody blíže komentovat, dokud jednání vlády neskončí. "Myslím, že jsme nalezli dobré řešení," řekl pouze. Podle něj od počátku panovala shoda na tom, že výnosy z prodeje povolenek musí jít do modernizace a dekarbonizace energetiky či do zateplování domů, řešilo se nastavení procesu, jak se bude s povolenkami zacházet.

Nalezení shody napříč resorty potvrdil také ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), konkrétní ale také nebyl. "Výnos z povolenek by měl jít primárně na ty projekty, které budou souviset s reakcí na změnu klimatu," řekl.

Návrh revidované novely reaguje na upravenou směrnici EU, která vyžaduje, aby veškeré výnosy z povolenek byly využity na ochranu klimatu. Stát to bude muset unii zřejmě i vykazovat. Dosud musela být takto použita polovina těchto výnosů, v případě zbylých peněz šlo jen o doporučení. Konkrétní příklady opatření, na která bude možné peníze nově využít, návrh nespecifikuje.

Schvalování novely postupně nabírá zpoždění. Podle původních plánů měla platit už od začátku tohoto roku. V případě delších průtahů by mohly Česku za opožděné přijetí úprav hrozit sankce. Svaz průmyslu a dopravy ČR v minulých týdnech varoval před tím, že zpoždění ohrožuje investice do tuzemského průmyslu a energetiky. Současný stav navíc komplikuje i přípravu firem na nové podmínky na trhu.

Emisní povolenky, jejichž předpokládaný výnos bude letos kolem 40 miliard korun, nakupují elektrárny a další průmyslové podniky, které vypouštějí do ovzduší skleníkové plyny, například oxid uhličitý. Jedna povolenka opravňuje podnik vypustit do atmosféry jednu tunu oxidu uhličitého, případně ekvivalentního množství jiného plynu.