Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Komunitní energetika: MŽP podpořilo vznik prvních 76 energetických společenství

26. 04. 2024

Pestrá paleta projektů

„Překvapilo mě, jak rozmanité projekty se do výzvy přihlásily. Komunitní energetika znamená levnou elektřinu z lokálního zdroje a je to cesta k energetické soběstačnosti, ze které mohou těžit obce i jednotlivé domácnosti. Obrovský zájem o podporu moderní udržitelné energetiky a vznik komunitních energetických iniciativ je jedinečnou příležitostí otestovat a ukázat, jak mohou energetické komunity přistupovat k řešení svých lokálních potřeb,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Těším se na to, že se vybrané záměry stanou příkladem pro další projekty v této klíčové oblasti. Teď stačí předkladatelům úspěšných projektových záměrů jen dodat potřebné dokumenty do druhého kola a mohou připravovat vznik energetického společenství,“ dodává ministr Hladík (KDU-ČSL).

Mezi projektovými záměry doporučenými do 2. kola výzvy jsou komplexní záměry zahrnující řadu obcí a veřejný, občanský, podnikatelský sektor a domácnosti i jednodušší záměry tvořené jedním nebo několika bytovými domy nebo objekty ve vlastnictví jedné obce. Zejména jednodušší záměry obcí ale mají často velký rozvojový potenciál.

Lze totiž předpokládat, že pokud budou úspěšně realizovány, tak se na ně začnou v daném místě i regionu „nabalovat“ další subjekty, které se díky realizaci jednoduššího záměru na vlastní oči přesvědčí o výhodách a možnostech komunitní energetiky.