Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Anketu Deloitte Zákon roku vyhrálo zavedení komunitní energetiky

25. 04. 2024

"Novela energetického zákona umožní domácnostem, obcím i malým a středním podnikům vyrábět vlastní elektřinu, především z obnovitelných zdrojů, a následně ji mezi sebou sdílet. To výrazně zvýší možnosti a efektivitu využití obnovitelných zdrojů a zlepší přístup k čisté a cenově stabilní elektřině. Rovněž to otevře i nové příležitosti pro byznys," uvedla k vítězi ankety partnerka v Deloitte Legal Jiřina Procházková.

Zákon ocenil také prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček, podle kterého norma podporuje rozumné urychlení decentralizace a dekarbonizace české energetiky. "Jedná se o jeden ze zásadních kroků k zajištění energetické bezpečnosti a soběstačnosti Česka v době nejisté dostupnosti zdrojů. To považuji za největší přínos vítězného předpisu," uvedl.

Komunitní energetika by měla v Česku začít fungovat od 1. července. Úřady do té doby musí dokončit téměř desítku právních předpisů a zřízení Elektroenergetického datového centra (EDC), které vyjde na zhruba miliardu korun, uvedlo v polovině dubna ministerstvo průmyslu. Termín se podle nich podaří dodržet.

Druhé místo v anketě Zákon roku získala digitalizace v pracovním právu, která byla součástí novely zákoníku práce a usnadňuje elektronickou komunikaci mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Na třetím místě bylo vytvoření dlouhodobého investičního produktu jako alternativní formy spoření na důchod.

Anketu Zákon roku pořádá společnost Deloitte Legal od roku 2010. Podnikatelé i zástupci veřejnosti v ní vybírají nejlepší právní předpis schválený v uplynulém roce.