Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Rusové v noci zaútočili na energetiku a na město Charkov, hlásí ukrajinské úřady

27. 04. 2024

Rusové použili devět střel Ch-101/Ch-555 vypuštěných ze strategických bombardérů Tu-95SM letících nad ruskou Saratovskou oblastí, a také devět leteckých raket Ch-59/Ch-69 vypuštěných z ruských letounů nad Belgorodskou oblastí a nad Azovským mořem, tvrdí ukrajinské letectvo. Použity byly podle něj i dvě rakety S-300 původně určené k protiletecké obraně, ale upravené k nasazení proti pozemním cílům, dvě střely Iskander-K, odpálené z anektovaného Krymu, a čtyři hypersonické rakety Kinžal vypuštěné z letounů MiG-31K nad Rjazanskou a Tambovskou oblastí.

Ruské vojsko použilo také osm střel Kalibr odpálených z Černého moře, uvedla agentura Unian s odvoláním na ukrajinské letectvo, pod které spadá protivzdušná obrana. Ta zničila šest střel Kalibr, šest střel Ch-101/Ch-555, jednu střelu Iskander-K a osm řízených leteckých raket Ch-59/Ch-69.

Ruské rakety mířily na energetické objekty v Dněpropetrovské, Ivano-Frankivské a Lvovské oblasti, uvedl s odkazem na ministra server RBK-Ukrajina. "Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny," řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK.

Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely a rakety zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny, dodal deník.

Zasažen byl také energetický objekt v Ivano-Frankivské oblasti, kde rovněž vypukl požár. Podle místních úřadů nikdo nebyl zraněn, uvedl portál RBK-Ukrajina.

"Na Charkov se útočí. Nepřítel útočí na město. Je už několik výbuchů," oznámil starosta Terechov. Jedna z ruských raket málem zasáhla nemocnici s 900 pacienty a 250 zaměstnanci, dodal později starosta podle agentury Unian. Lehké zranění tak utrpěl pouze jeden člověk. Rakety poškodily i několik domů, elektrické vedení a vodovod.