Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

OKD a Třinecké železárny chtějí spolupracovat i po ukončení těžby uhlí

27. 04. 2024

O detailech spolupráce dnes jednali generální ředitel a předseda představenstva OKD Roman Sikora a generální ředitel a předseda představenstva Třineckých železáren Roman Heide. Společně sfárali do Dolu ČSM v lokalitě Sever. Porub, který navštívili, je 140 metrů dlouhý a od začátku provozu v něm bylo vytěženo 120.000 tun koksovatelného uhlí. Do ukončení jeho provozu letos v červnu zbývá vytěžit 50.000 tun. Poté budou technologie vyklizeny pro využití v dalším porubu.

"Velmi oceňuji strategickou spolupráci našich firem v oblasti koksovatelného uhlí. Rád bych, aby v této podobě pokračovala až do ukončení těžby a abychom na ni poté navázali v další etapě naší činnosti," uvedl Sikora. Heide dodal, že nyní se společnostem otevírají další možnosti spolupráce, které souvisejí s transformací Třineckých železáren a přechodem na udržitelný způsob výroby oceli v moderních elektrických obloukových pecích s významným snížením emisí CO2.

Mezi projednávanými možnostmi po ukončení hornické činnosti je například využití pozemků OKD v rámci zavádění nových technologií ke snížení emisí oxidu uhličitého v huti, ale také části pracovních sil těžební společnosti. "OKD plánuje podnikat i po ukončení hornické činnosti a jsme připraveni poskytnout Třineckým železárnám pro jejich transformaci a další rozvoj nejen potřebné pozemky, ale i několik desítek našich pracovníků," doplnil Sikora.