Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Šanci získat dotaci mají strategické projekty ústecké univerzity a Ústí n. L.

29. 04. 2024

Projekt univerzity a města Ústí nad Labem podpořili členové Regionální stálé konference Ústeckého kraje. "Oba projekty vnímám jako zásadní pro posun kraje v rozvoji vodíkového hospodářství. Zároveň oba povedou k zatraktivnění kraje z hlediska zkvalitnění životních podmínek. Systém provozování vodíkových autobusů a vybudování potřebné infrastruktury v Ústí nad Labem je v rámci ČR unikátní. Rovněž přístup UJEP k významnému rozšíření studijních programů v souladu s budoucími potřebami v rámci území je přesně to, co v rámci transformace regionu potřebujeme," uvedla krajská radní Iva Dvořáková (ODS).

Cílem ústeckého projektu je zavedení vodíkové dopravy v MHD, která bezemisním provozem přispěje ke klimatické neutralitě města a jeho okolí. Zahrnuje čtyři části, a to dočištění vodíku vyprodukovaného v ústecké Spolchemii, plnicí stanici vodíku, pořízení elektrobusů s vodíkovými palivovými články a rekonstrukci dílen údržby pro vodíkové autobusy. Dopravní podnik odhaduje náklady na 724 milionů korun, dotace by mohla činit 615 milionů korun.

Projekt GET – Green Energy Centre of UJEP je společný projekt spojující univerzity, pracoviště akademie věd a průmyslové partnery. Hlavním posláním je poskytnout ústecko-mostecké aglomeraci dostatečně širokou základnu pro vědu, výzkum a inovace v oblasti obnovitelných zdrojů energií. Náklady odhadla univerzita na 960 milionů korun, dotace může být 816 milionů korun.

Transformační centrum Ústeckého kraje už získalo dotaci ve výši kolem 952 milionů korun z operačního programu Spravedlivá transformace. Rozpočet na přestavbu bývalé střední školy ve Staré ulici v Ústí nad Labem a na činnosti organizací, které najdou v areálu zázemí, v součtu činí zhruba 1,1 miliardy korun. Z 15 procent se bude na nákladech podílet Ústecký kraj. Stavební práce by měly začít na podzim 2025 a skončit v zimě 2027.

Transformační centrum bude zajišťovat pro kraj datové služby, připravovat transformační projekty pro revitalizaci krajiny, energetiku a inovace. V areálu budou také prostory pro workshopy, restaurace nebo kavárna.