Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Univerzity z Plzně a Řezna budou zkoumat energetické možnosti využití vodíku

29. 04. 2024

"Vodíkové zdroje a úložiště představují technologie, k nimž se teď upíná pozornost. Mnoho se o nich zatím neví," uvedla. V polovině dubna proto začal na ZČU tříletý projekt Hydromun. Řídí jej ZČU ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích, univerzitou v bavorském Řezně a bavorskou společností Es geht! zaměřenou na udržitelnou energetiku.

Přimíchávání vodíku do zemního plynu nebo jeho užití při ukládání přebytečné energie z fotovoltaických zdrojů z letních do zimních měsíců má podle ZČU do budoucna velký potenciál. "Cílem projektu je vytvořit regionální platformu univerzit, výzkumných organizací a dalších aktérů, kteří se zabývají využíváním vodíkových technologií v česko-bavorském regionu," řekl proděkan Fakulty strojní ZČU Martin Melichar, člen řešitelského týmu. Podle něj tyto technologie korespondují s připravovanými novými studijními programy ZČU zaměřenými na environmentální inženýrství.

Společnosti Es geht! disponuje daty z elektrolyzéru v Wunsiedelu. "Jde o přístroj, který slouží k výrobě vodíku elektrolýzou vody pomocí elektřiny z obnovitelných zdrojů. Na rozdíl od vodíku vyráběného z fosilních paliv představuje takto získaný vodík čistou energii, takzvaný zelený vodík, u jehož výroby nevznikají emise skleníkových plynů," řekla mluvčí.

Univerzity budou analyzovat data získaná z elektrolyzéru, výroby a skladování vodíku, z nichž vytvoří simulační model a studie využití, které předají malým a středním firmám. Práci jim ulehčí připravovaná aplikace. Projekt podpořený z evropského programu Interreg Bavorsko-Česko chce prolomit malou informovanost o možnostech využití vodíkových technologií a přilákat další firmy. "Vodík představuje jeden z klíčů k udržitelnosti a inovaci vidíme doslova v každé molekule," řekl Johannes Eckstein z vysoké školy OTH v Řezně.