Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Nejlevnějším pohonem je LPG, spočítalo ministerstvo

30. 04. 2024

Od roku 2021 vydává každý půlrok Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) srovnávací tabulku s náklady na provoz u automobilů s různými pohony. Konkrétně porovnává tabulka, na kolik motoristu vyjde ujetí sta kilometrů u zvoleného referenčního vozidla, a to v případě benzínu, nafty, stlačeného zemního plynu (CNG), zkapalněného ropného plynu (LPG) a vozů poháněných elektřinou z baterie (BEV).

Podle mnohých odborníků jde o zbytečné administrativní opatření. Srovnání nákladů ani není příliš aktuální, protože tabulka, kterou mají provozovatelé čerpacích stanic zveřejnit vždy do 15. dubna a 15. října běžného roku, vychází z dat uplynulého kalendářního pololetí. Aktuální srovnávací ceny tak odpovídají druhé půli loňského roku.

Nezávislost na Rusku zajistilo cenovou stabilitu LPG

Z dat, které publikovalo MPO začátkem dubna, nicméně vyplývá, že nejlevněji vychází provoz automobilů na LPG. V závěsu za LPG jsou elektromobily, CNG je aktuálně - resp. v cenách loňského druhého pololetí - dražší než nafta. ,,Původním záměrem pravidelného srovnávání nákladů na pohon aut bylo motivovat řidiče, aby upřednostnili podporovaná, a tedy levnější alternativní paliva. Závislost na ruském plynu však s cenami CNG i elektřiny významně zahýbala," říká Ivan Indráček, výkonný předseda České asociace LPG.

Na druhou stranu zdroje importu LPG jsou široce diverzifikované, takže někteří dodavatelé brzy po zahájení ruské invaze na Ukrajinu sami od sebe deklarovali, že ukončili veškeré obchodní aktivity s Ruskem. Velká část tuzemské poptávky je rovněž uspokojena LPG získaným při rafinaci ropy v rafinerii v Kralupech nad Vltavou, kam neproudí ropa z Ruska, nýbrž z italského přístavu Terst.