Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Ruské oblasti hlásí nálety ukrajinských dronů na energetickou infrastrukturu

02. 05. 2024

Škody v Orlovské oblasti způsobily trosky sestřelených dronů, které zachytila ruská protivzdušná obrana, uvedl Klyčkov. Poškození infrastruktury podle něj vedlo k částečnému přerušení dodávek elektřiny do některých domácností. Možné oběti nezmínil.

Záchranné složky podle Anochina zasahovaly ve Smolenské oblasti. "Nepřítel se pokusil způsobit škody na zařízení civilní energetické infrastruktury. Nejsou ztráty na životech," uvedl gubernátor oblasti sousedící s Běloruskem. Jaké zařízení se stalo terčem útoku, neupřesnil.

V Krasnodarském kraji byly bezpilotní letouny sestřeleny podle Meduzy u vesnice Afipskij. Předpokládá se, že mířily k ropné rafinerii, která se nachází tři kilometry od vsi, podotkl server, který se odvolává na jiná média. Tamní gubernátor se k informacím nevyjádřil.

Podle ruského ministerstva obrany protivzdušná obrana zlikvidovala pět dronů nad Brjanskou oblastí, tři nad Krasnodarským krajem, dva nad Rostovskou oblastí a po jednom nad Kurskou a Belgorodskou oblastí, píše Meduza a upozorňuje, že se resort nezmiňuje o útocích, které hlásili regionální činitelé ze tří regionů včetně Smolenské a Orelské oblasti.

Ukrajina, která sama prakticky denně čelí náletům ruských dronů či raketovým útokům, v posledních měsících směřovala útoky svých bezpilotních letounů na ruské ropné rafinerie a sklady, poznamenala agentura Reuters. K některým úderům se Kyjev přihlásil s tím, že se jedná o legitimní cíle na zařízení poskytující palivo ruskému válečnému úsilí. Rusko kvůli útokům na rafinerie zvýšilo nákupy benzínu z Běloruska a požádalo také o dodávky z Kazachstánu, podotkla Meduza.